IIAlegale dronevlucht

By
Pieter-Jan Ardies
17 August 2018
IIAlegale dronevlucht (1).jpeg

Sinds 10 april 2016 kan je in België op een legale manier professionele drone activiteiten in open lucht uitvoeren. De wet is uitgeschreven in iets meer dan 100 artikels en is te uitgebreid om al te diep op in te gaan, maar om als (potentiële) klant onaangename verrassingen te vermijden zou je moeten weten dat élke professionele drone vlucht in België valt onder de sector luchtvaart en bijgevolg wordt georganiseerd 1 door een exploitant, 2 gevlogen door een gelicentieerde drone piloot met 3 een geregistreerd toestel.

1 Elke dronevlucht wordt aan DGLV (Directoraat Generaal van De LuchtVaart) aangevraagd of gemeld (afhankelijk van de situatie) door een exploitant die de toelating heeft om klasse 1a vluchtuitvoeringen te doen. Die toelating wordt gegeven nadat DGLV het operationeel handboek, gedeeltelijk geschreven door de exploitant, heeft bestudeerd en goedgekeurd. In het operationeel handboek staan onder andere alle drone piloten en alle drones die ingezet mogen worden.

2 Elke drone vlucht wordt uitgevoerd door een gelicentieerd drone piloot. Aan de licentie gaat een uitgebreide opleiding met theoretisch en praktisch examen vooraf. De piloot moet beschikken over een geldende medische keuring LAPL en moet correct verzekerd zijn. Hij beschikt over alle nodige documenten tijdens de vluchtuitvoering en is verondersteld het operationeel handboek van zijn exploitant te kennen.

3 Elke drone die ingezet wordt moet geregistreerd en verzekerd zijn en moet beschikken over een onderhoud logboek. De bedrijfslimieten van het toestel staan vermeld in het operationeel handboek en zijn verondersteld gekend door de piloot. De exploitant ziet toe op het onderhoud van de drone.

Gevolg van dit alles is dat de drempel om professionele drone activiteiten uit te voeren hoog is. Opleiding, structurele administratie, kosten, tijd, vluchtadministratie,… zorgen ervoor dat het aanbieden van legale drone vluchten niet voor eenzelfde prijs kan aangeboden worden als een illegale drone vlucht.

Illegale drone vluchten betekenen een rem op de ontplooiing van een nieuwe sector, en houdt bovendien ook reële gevaren in.

Gevaren voor hoge boetes (normen uit de luchtvaartsector worden toegepast), maar ook de gevaren op ongevallen zijn veel groter omdat een piloot die illegaal vliegt niet de vereiste opleiding heeft genoten. Drones zijn zeer gevaarlijk als ze vliegend in aanraking komen mensen of dieren, kunnen letterlijk uit de lucht vallen en (verkeers)ongevallen veroorzaken, kunnen in aanraking komen met ander luchtruimverkeer (luchtballon, ULM, skydivers, helikopters, kleine/grote vliegtuigen en vogels). Draadloze controle over een drone betekent dat elektromagnetische werking (wifi, gsm, elektrisch veld rond hoogspanning en zenders, antennes, radar, metaal,…) invloed kan uitoefenen waardoor de controle verloren geraakt en het toestel mogelijks autonoom en ongecontroleerd begint te vliegen tot de batterij leeg is en neer stort.

Bijkomend gevaar is dat de foto’s, video’s, metingen, … die illegaal geproduceerd zijn ten allen tijde gerechtelijk ontnomen kunnen worden.

Een verantwoordelijke klant gaat bijgevolg het nodige doen om zijn drone gerelateerde producten te laten uitvoeren op een 100% legale manier, zelfs al is er een goedkopere illegale oplossing. Op die manier minimaliseert hij de gevaren en stimuleert hij de marktontwikkeling.

Hoe sneller de markt ontwikkelt (want vergis u niet, de dronemarkt is op vandaag maar een fractie van het potentieel dat erin zit) hoe sneller de prijzen gedemocratiseerd zullen worden.